Header Ads

VİOP NEDİR?


Ülkemizde yaşanan kur dalgalanmaları ve piyasalarda yaşanılan belirsizlikler para piyasalarındaki yatırımcıların ilgisini başka yönlere kaydırmasına neden olmuştur.Bunun en bariz örneği VİOP piyasasına artan ilgidir. VİOP un kelime anlamı ''Vadeli işlem ve opsiyon piyasası''  dır.Ülkemizde kurulan ilk özel borsa unvanına sahip VIOP 2005 yılında İzmir'de kurulmuştur.O yıllarda ismi VOB olarak bilinmesine karşın 2013 yılında Borsa İstanbul'a geçerek bir yatırım piyasası olarak faaliyet göstermeye başlamıştır.Dünya genelinde gerçekleşen vadeli işlemler ile opsiyon kontratlarını bir sepet içinde toplayarak işlem yapmaya fırsat veren bu piyasada; döviz işlemleri, hisse senedi, kıymetli madenlerin(altın vb.)  işlemler yapılmaktadır.Borsalardan farklı olarak gelecek için bugünden işlem yapılmaktadır.Bunun yatırımcılara sağladığı avantaj ise yatırım araçlarında meydana gelebilecek değişmelerine karşı karın korunmasını sağlamaktadır.

Dünya üzerinde yaşanılan kötü bir hadisenin direk piyasada çöküş uyandırdığı zamanlarda vadeli işlemleriniz bu çöküşlerden etkilenmezler. VİOP piyasasında yapılan işlemler gelecekte teslim edilmek üzere anlaşılan bir fiyattan bugünden alma ve satma hakkı tanımaktadır. VİOP piyasasında kaldıraç etkisi kullanma hakkı da bulunmaktadır.Yani küçük yatırımlarla büyük adım atabilme hakkı da yatırımcısına sağlamaktadır.Bu gibi avantajlarından dolayı VİOP piyasası risklerin en yüksek olduğu dönemlerde yatırımcılar tarafından ilgiyi üzerine çekmektedir. VİOP piyasasında yapılan işlemler vadeli işlemlerdir.Bu işlemler 2008 krizi ile popüler hale gelmiş hisse senetlerinde yaşanılan çöküşler vadeli işlemleri popüler hale getirmiştir.Bu piyasada yapılan işlemler belirli özelliklere sahiptir.

Miktar, teslimat ve nitelik özellikleri önceden sözleşme ile belirlenir.yapılan bu sözleşmede önemli olan unsurlar vade, fiyat, nitelik ve fiyattır.Vadeler 2 ay olarak belirlenmiştir.İşlemlere minimum 500 TL ile başlayabilirsiniz.Yapacağınız işlemleri elektronik ortamlarda yapabilirsiniz.Pc, tablet veya akıllı telefonunuz üzerinden işlemleri takip edebilir her an hızlı ve kolay işlem yapabilirsiniz. İşlemlerinizi bir aracı kurum yapabilirsiniz.Bu aracı kurumları SPK nın internet sitesinden öğrenebilirsiniz.Bu aracı kurumlar işlemlerde sizden bir miktar komisyon alırlar. Bu komisyon 10 binde 5 gibi küçük orandadır.Fakat  bu komisyon çalıştığınız aracı kurumdan kuruma değişebilmektedir. Aracı kurumların web sitelerinden komisyon oranlarını öğrenebilirsiniz. VİOP piyasasında işlemler belirli gün ve saatlerde yapılmaktadır.Bu günleri ve saatleri yapacağınız işleme göre borsa İstanbul üzerinden öğrenebilirsiniz.

Hiç yorum yok